BESIKTNING AV TAKSÄKERHET OCH FALLSKYDD
Taksäkerhet – En viktig del av fastighetsskyddet
Att vistas och arbeta på tak kräver rätt säkerhetsanordningar för att förebygga olyckor. Det är viktigt att taket är försett med säkra tillträdesanordningar så att alla som behöver utföra arbete på taket kan göra det tryggt. Beroende på byggnadens utformning och takets lutning kan olika lösningar behövas, såsom takstegar, gångbryggor, tillträdesluckor och fasadstegar. Rätt val av tillträdeslösning beror på byggnadens höjd och takets lutning.
Taksäkerhet för att skydda dem som arbetar på taket
Takarbete innebär risk för fallolyckor. För att förebygga fall kan taket utrustas med räcken och förankringspunkter för personligt fallskydd. Hur dessa skydd placeras beror på takets design och behov. Med rätt skydd på plats kan den som arbetar på taket göra sitt jobb utan onödiga risker.
Taksäkerhet för att skydda personer och egendom under taket
Säkerheten på taket handlar även om att skydda personer och egendom nedanför. Snörasskydd är utformade för att förhindra att snö och is glider av taket och skadar människor eller egendom. Dessa skydd placeras vanligtvis nära takfoten men kan även sättas högre upp för extra skydd på strategiska platser. För att förhindra snön från att börja glida används ibland snöglidhinder, som är särskilt vanliga i regioner med tung snöbelastning.
Taksäkerhet för att skydda själva taket
Förutom att skydda personer och egendom är taksäkerheten viktig för att förebygga skador på byggnaden. Snö och is som faller kan skada takdelar som sticker ut, samt fotrännor och hängrännor. Ett vanligt missförstånd är att tro att fotrännor fungerar som snörasskydd, vilket inte är korrekt.
Lagstiftning och regler om taksäkerhet
Fastighetsägaren har ett stort ansvar för taksäkerheten, och om en olycka skulle inträffa är det fastighetsägaren som hålls ansvarig. Det är därför viktigt att känna till lagar och regler som gäller för taksäkerhet:
-
Plan- och bygglagen (PBL): Fastighetsägaren ansvarar för att hela fastighetens tekniska funktioner upprätthålls, inklusive taksäkerhetsutrustning.
-
Boverkets byggregler (BBR): Vid nybyggnation krävs det att byggnader har tillträdesanordningar och fast säkerhetsutrustning för taket. Dessutom ska förankringspunkter för säkerhetslinor vara starka nog att klara fall.
-
Ordningslagen (OL): Fastighetsägaren ansvarar för att snö och is inte kan falla och skada personer eller egendom. Detta innebär att snörasskydd och snöglidhinder bör installeras där det behövs för att förebygga olyckor.
-
Arbetsmiljölagen (AML): Arbetsgivare ansvarar för att de anställda kan utföra sitt arbete utan risk för olyckor eller ohälsa. Takarbete på hög höjd anses vara särskilt riskfyllt, och därför ska lämpliga skyddsanordningar användas.
Hur fastighetsägare kan säkerställa tillräcklig taksäkerhet
För att säkerställa tillräcklig taksäkerhet kan fastighetsägare följa branschstandarder och riktlinjer. Fack- och branschföreningar har tillsammans tagit fram en branschstandard för taksäkerhet som hjälper till att göra arbetet enklare. Utformning och montering av säkerhetsutrustning på större byggnader är dock komplext och bör alltid utföras av sakkunniga.
Det rekommenderas också att taksäkerhetsutrustningen inspekteras av en sakkunnig minst vart femte år. Fastighetsägaren ansvarar för att se till att besiktningen utförs för att säkerställa att alla skydd fungerar som de ska och uppfyller gällande krav.